Området

Borgargatan är en lugnt belägen liten gata intill Högalidsparken på västra Södermalm. Gatan är parallell med Långholmsgatan och har nyrenoverade Hornstullstorg runt hörnet, men själva Borgargatan har lite trafik, bara ett fåtal fastigheter och nära till grönområden, lekplatser och rekreation.

På 1400-talet präglades den här delen av Södermalm av ett stort tegelbruk och lantlig idyll – ned mot vattnet blomstrade stora tobaksodlingar och äppelträd. Det var först på 1600-talet som Hornstull blev officiell stadstull vilket innebar att alla fick betala tull för de varor de förde in i staden; avgiften var 1/32-del av varans värde. På 1800-talet fylldes Hornstull med fabriker, varv och mekaniska verkstäder. Det slamrade från råoljemotorer, stångjärnshammare och sprittunnor ända fram till början på 1900-talet.

Båtklubbarna runt Pålsundet etablerades i början av 1900-talet och sätter fortfarande sin färg på området. 1935 invigdes Västerbron som gjorde Hornstull mer lättillgängligt och attraktivt. Sakta men säkert ersattes fabrikerna med moderna bostäder, kontor, biografer, butiker och restauranger.

Tunnelbanestationen Hornstull öppnade 1964 och blev snabbt en viktig knutpunkt; en vanlig vardag är det fler än 17 000 stockholmare som kliver på röda linjen här. 2011-13 renoverades hela stadsdelen Hornstull, inklusive tunnelbanestationen, och idag erbjuder området ett trettiotal butiker, öppna ytor med torghandel och ett rikt utbud av restauranger.